Természetes antibiotikumA manuka méz különleges mézfajta, a hagyományosan használt mézekhez képest  jóval intenzívebben pusztítja a baktériumok és kórokozók sokaságát, beleértve az MRSA-t és a húsevő baktériumokat is.

A különböző mézfajták különböző mértékű antibakteriális hatásfokkal rendelkeznek. A manuka méz a leghatásosabb baktérium –és kórokozó ellenes mézfajta!

Számos patogénnel karöltve a manuka méz felveszi a harcot a baktériumok sokaságával szemben. Kiemelendő, hogy a baktériumok és kórokozók a manuka mézzel szemben nem alakítanak ki ellenállást. Az antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok, mint aStaphylococcus aureus’és a ’Helicobacter pylori’ is semlegesíthetőek a manuka mézzel.

"A manuka mézből készült termékekről független laboratórium vizsgáltok következtében kijelenthető, hogy hatékony az MRSA-baktérium elpusztításában" - mondja Frank Buonanotte, a ’Honeymark International’ vezérigazgatója. "A manuka méz képes kivonni a baktériumot a vízből, lehetetlenné téve annak túlélését. Ez az a tulajdonság, ami megkülönbözteti a manuka méz működését az antibiotikumok működésétől."

A manuka méz tartalmazza az antiszeptikus tulajdonságú hidrogén peroxidot (H202), amely kitűnő fertőtlenítő hatásairól ismert.
Dr. Thomas Henle, a drezdai ’Technische Universität’ professzora kimutatta, hogy a manuka méz legfőbb antibakteriális hatóanyaga a metilglioxált. Dr. Thomas Henle arra a megállapításra jutott, hogy a metilglioxált ugyan kisebb-nagyobb mértékben más mézekben is jelen van, addig a manuka mézben 100%-os mennyiségben fordul elő!

A manuka méz antibakteriális hatásait a méz magas cukortartalma, alacsony fehérjetartalma és savas kémhatása egészíti ki, ezen jellemzők együttesen eredményezik, hogy a manuka méz pusztítsa az útjába kerülő kórokozókat

Antioxidánsai lehetővé teszik, hogy a manuka méz semlegesítse a temérdek betegség (lehet akár degeneratív betegség is) kialakulását is eredményező szabadgyököket a szervezetben.

A manuka méz külsőleg is alkalmazható fertőtlenítésre, baktériumok ellen. Nagyszerű sebápoló, nem csak hogy fertőtleníti a sebeket, hanem segíti az új bőrszövetek termelődésést, de például megakadályozza azt is, hogy a kötszer beleragadhasson a sebbe.

Gyógyító hatásait figyelembe véve a manuka mézet egyre szélesebb körökben haználják sebkezelésre, bőrápolásra, pattanások ellen. Kötszerek előállításához is alkalmazzák.

A manuka mézet manapság alkalmazza számos gyógyászati termékeket gyártó cég is. Már Európában is elterjedt. Legfőképpen sebek kezeléséhez állítanak elő méz alapú kötszerereket, termékeket.

A manuka méz 100%-ban természetes, nyugodtan fogyasztható, káros mellékhatásai nem ismertek. A manuka méz egyesíti magában a mézekre jellemző pozitív hatásokat, kimagasló antibakteriális ereje miatt egyedi és utánozhatatlan termék.

2010 © Minden jog fenntartva