A Manuka mézet Új-Zélandon, valamint Ausztrália néhány részén a teafával (Melaleuca alternifolia) rokonságban álló Manuka bokor (Leptospermum scoparium) apró virágainak beporzásával a méhek állítják elő. A Manuka méz különlegessége részben földrajzi eredetének köszönhető. Az Új-Zélandon őshonos Manuka bokor vad, érintetlen tájakon, rövid ideig virágzik. A növény korlátozott virágzási időszaka nagyban hozzájárul a méz ritkaságához és értékéhez.
Az új-zélandi őslakos maori nép volt az első, amely felismerte a Manuka méz egészségvédő tulajdonságait - külsőleg és belsőleg egyaránt használták. A Manuka mézet a nyugati világban a 20. század végén kezdték el tanulmányozni és alkalmazni, és mára már világszerte elérhetővé vált és előszeretettel alkalmazzák. Jellegzetesen sötét színe, gazdag íze, sűrű állaga és egyedülálló tápanyagprofilja megkülönbözteti a hagyományos mézfajtáktól.
A Manuka méz rendkívüli egészségvédő tulajdonságainak kulcsa egyedülálló összetevőiben, különösen a metilglioxálban (MGO) rejlik. Az MGO egy olyan vegyület, amely a legtöbb mézfajtában megtalálható, ám a Manuka mézben kivételesen magas koncentrációban van jelen.
Az MGO hatékonyan alkalmazható számos kórokozóval szemben, beleértve az antibiotikumokkal szemben ellenálló baktériumokat is. Ezenkívül a Manuka méz hidrogén-peroxidot és dihidroxi-acetont is tartalmaz, amelyek tovább erősítik antimikrobiális tulajdonságait. Gazdag továbbá alapvető tápanyagokban és antioxidáns hatású vegyületekben is, amelyeknek köszönhetően a Manuka méz az általános egészség megőrzésére, illetve a gyulladások csillapítására is alkalmas.
A Manuka méz erőteljes antimikrobiális tulajdonságaiért főként az abban kimagasló mennyiségben megtalálható metilglioxál felelős. A csomagoláson feltüntetett MGO szám a metilglioxál koncentrációjára utal. A magasabb szám nagyobb koncentrációt jelez.
Az UMF (Unique Manuka Factor, Egyedi Manuka Faktor) szintén gyakran alkalmazott jelölés, mely egy átfogóbb mérték, ugyanis túlmutat az MGO koncentrációján. Az UMF értékelés a méz terápiás értékének összegző jelzője. Jelzi a méz általános antimikrobiális hatékonyságát, illetve figyelembe veszi a méz erősségét, tisztaságát és minőségét meghatározó egyéb összetevőket is.
A Manuka méz feldolgozását szigorúan szabályozzák Új-Zélandon a magas minőség fenntartása érdekében. Ne feledjük, hogy mind az MGO, mind pedig az UMF megbízható jelölések, ám más-más tulajdonságokat jelölnek. A különböző erősségű Manuka mézek különböző egészségügyi előnyöket kínálnak, így egyéni igényeinknek megfelelően tudjuk kiválasztani a nekünk megfelelő terméket, amennyiben tudjuk, hogy az adott erősségű mézeket milyen esetekben javasolt alkalmazni. A következők ebben nyújtanak segítséget.
MGO 30+ / UMF 0-4+ - Ezeket az alacsony jelölésű mézeket jellemzően általános egészségvédelemre alkalmazzák, nem pedig specifikus terápiás célokra.
MGO 100+ / UMF 5+ - Ezek a Manuka mézek hagyományos mézhez hasonló mértékű antibakteriális tulajdonságokkal rendelkeznek, és általános egészségmegőrzésre alkalmasak.
MGO 200+ / UMF 8+ - Közepes erősségű mézek, jelentősebb antibakteriális előnyöket kínálnak az alacsonyabb fokozatoknál, és enyhébb panaszok esetén javasolt őket alkalmazni.
MGO 300+ / UMF 10+ - Jó antibakteriális tulajdonságokkal rendelkező termékek, gyakran használják őket különböző egészségügyi célokra.
MGO 400+ / UMF 12+ - Erősebb antibakteriális hatás jellemzi az ezekkel a jelőlésekkel ellátott mézeket, melyek specifikusabb egészségügyi panaszok kezelésére is alkalmasak.
MGO 525+ / UMF 15+ - Magas minőségű mézek, erős antibakteriális tulajdonságokkal és jelentős terápiás előnyökkel.
MGO 550+ / UMF 16+ - Magas minőségű és erősségű mézek, számos előnyt kínálnak.
MGO 600+ / UMF 17+ - Ezek a jelölésű mézek ugyan kevésbé gyakoriak, jelentős antimikrobiális hatással rendelkeznek.
MGO 700+ / UMF 18+ - Kimagasló tisztaságú, magas antimikrobiális aktivitású mézek, számos terápiás előnnyel.
MGO 850+ / UMF 20+ - A legmagasabb besorolások közé tartozó Manuka mézek, rendkívül erős antibakteriális tulajdonságokkal és figyelemreméltó terápiás előnyökkel.
MGO 950+ / UMF 22+ - Rendkívül magas minőségű és erősségű mézek jelölése, melyekből kevesebbet állítanak elő, így nehezebb beszerezni.
Mindig győződjünk meg arról, hogy a vásárolt Manuka méz eredeti, és megbízható forrásból származik. A Manuka mézek kiválasztásánál az is fontos, hogy megfelelő erősségű mézet válasszunk, amely összhangban áll egészségügyi céljainkkal.
Apróbb bőrsérülések esetén általában elegendő az alacsonyabb erősségű Manuka méz, hiszen ez is képes megvédeni a sebet a kiszáradástól, illetve képes enyhíteni a gyulladást, valamint antibakteriális tulajdonságai képesek csökkenteni az esetleges fertőzés kockázatát. Ilyen esetekben az MGO 100+ / UMF 5+ erősségű mézektől az MGO 250+ / UMF 10+ jelzésű termékeket bátran alkalmazhatjuk.
Égési sérülések esetén egy kissé magasabb erősség lehet előnyösebb a fokozottabb antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatás miatt. Ezekkel nem csak a gyógyulást segíthetjük elő, hanem a fertőzés kockázatát is csökkenthetjük. Az ajánlott erősség MGO 250+ / UMF 10+ -tól MGO 400+ / UMF 12+-ig terjedhet.
MGO100+ = UMF5 • MGO300+ = UMF10 • MGO525+ = UMF15 • MGO850+ = UMF20
A Manuka méz segíthet az akné kezelésében antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően. Az MGO 100+ / UMF 5+ -tól az MGO 300+ / UMF 10+-ig terjedő erősségek általában elegendőek, mivel segíthetnek a bőrön lévő baktériumok egyensúlyának fenntartásában anélkül, hogy túlságosan kiszárítanák azt.
A gyulladáscsökkentő és antimikrobiális vegyületeket fokozottabb koncentrációban tartalmazó, MGO 300+ / UMF 10+ -tól MGO 550+ / UMF 16+-ig terjedő erősségű Manuka mézek hatékonyan alkalmazhatók a különböző sebek és fekélyek gyógyulásának elősegítésére.
Idős korban, illetve cukorbetegség és kompromittált immunrendszer esetén járjunk el kellő óvatossággal.
A Manuka méz mind gyermekek, mind felnőttek számára alkalmas lehet az ekcéma és a pikkelysömör kezelésének kiegészítésére, azonban az első használat előtt javasolt bőrpróbát végezni. Az MGO 100+ / UMF 5+ -tól MGO 250+ / UMF 10+-ig terjedő erősségű mézek jelentős bőrnyugtató és gyulladáscsillapító tulajdonságokkal rendelkeznek, és segíthetnek a bőr hidratálásában és védelmében.
Ezek az erősségek alkalmasak az immunrendszer erősítésére és az általános immunfunkciók javítására, illetve enyhébb betegségek, például a megfázás és a torokfájás kezelésére, valamint enyhe emésztési panaszok csillapítására.
Ezek az erősségek hatékonyan alkalmazhatók az ellenállóbb baktériumtörzsekkel szemben, illetve jelentősebb gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. Alkalmazhatók továbbá olyan panaszok esetén, mint például a reflux, illetve a GERD okozta tünetek.
Az MGO 400+ és 550+ közötti erősségű Manuka mézek hatékonyan alkalmazhatók a Staphylococcus, a Helicobacter pylori és Candida fertőzések kezelésére, illetve a kezelés kiegészítésére. Alkalmasak továbbá olyan súlyos emésztőrendszeri problémák esetén is, mint például az MRSA és a különböző fekélyek.
Az MGO 550+ feletti mézek rendkívül erősek, így komolyabb egészségügyi problémák, köztük az MRSA, a súlyos H. pylori fertőzések, a cisztás fibrózis, az IBS és súlyos bakteriális fertőzések kezelésére is alkalmasak. Igénybe vehetők továbbá komplex emésztőrendszeri fertőzések, súlyosabb fekélyek és egyéb súlyos, hosszú ideje fennálló emésztőrendszeri panaszok esetén is.
A Manuka méz terápiás alkalmazása előtt javasolt a következőket figyelembe venni:
Eredeti Új-Zélandi manuka mézek
Helyezze egészsége szolgálatába a Manuka mézeket.
Még az olyan antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat is képes elpusztítani, mint az MRSA vagy az E. Coli. Igen hatékony, belső és külső bakteriális fertőzések ellen is.
Lerövidíti a gyógyulási időt torokgyulladásból, megfázásból, influenzából. A szedésének hatására, akár felére is csökkenhet a gyógyulási idő.
Elősegíti a gyomorfekély gyorsabb gyógyulását, képes elpusztítani a Helicobactert is. Magas enzim tartalma, könnyebb emésztést eredményez.
Elpusztítja a szuvasodást okozó baktériumokat. Csökkenti a fogínyvérzés gyakoriságát. Kálciumot, cinket és foszfort biztosít a fogak számára.
Fertőtlenítő hatással van a belekre. Elősegíti a belekben a káros baktériumok pusztulását. Nagyon jó SIBO-ra is. Elősegíti, bélgyulladásos betegségekből a rengerálódást.
Seb fertőtlenítő hatású. Felgyorsítja a sebek gyógyulását és megelőzhető vele a sebek elfertőződése. Aknés, pattanásos sebekre is kiváló.
A manuka méz képes gátolni a tüdőt érintő fertőzéseket okozó baktériumok szaporodását, ezzel komoly támogatást adva az immunrendszernek.
A manuka méz és a tej együttes fogyasztásával, jelentősen növelhető a testünk által előállított melatonin mennyisége, ami mélyebb alvást eredményez.
Copyright © Manukamez.hu, 2010 - 2024 • Az egészség legyen veled