Manukaméz méhkenyérrel fogyasztvaA manuka méz esetében olyan mézfajtáról van szó, amelyet olyan méhek kaptárjából gyűjtöttek, amelyek a manuka virágok pollenjét gyűjtik. A manuka virágok a manuka fán nőnek.

A méhkenyér a manukával együtt felerősítik egymás pozitív hatásait a gyomorra, a bélrendszerre, a májra és a prosztatára. A méhkenyérnek ismertek hatékony béltisztító hatásai, míg a manuka a belső gyulladások kezelőjének egyik „nagymestere”.

Gyomorbajok, Bélproblémák

A kutatások azt mutatják, hogy a manuka méz gátolhatja a betegséget okozó baktériumok szaporodását, köztük a helicobacter pylori (mely sok esetben felelős a gyomorfekély kialakulásáért), a campylobacter és a szalmonella (gyomorfertőzések okozója) baktériumét is. Ilyen problémák esetén adható állatoknak is.

A kutatások szerint a Manuka méz megakadályozza a gyomorfekélyt okozó pylori (helicobacter pylori) szaporodását, míg a hasznos baktériumok számát növeli a gyomorban.

Máj és epe

A méhkenyérnek ismertek jótékony hatásai a májbetegségekre. Apiterapeuták alkalmazzák a méhkenyeret például a súlyos hepatitisz kiegészítő kezelésére is. A manukaméz baktérium ellenes hatása megtámogatja a méhkenyér májsejt-regeneráló hatásait.

Hajhullás, Hajminőség

A méhkenyérnek magas a triptofán tartalma, amely aminosav fontos szerepet tölt be a haj minőségében. A manukaméz pedig gomba ellenes hatású, a hajhagymáknál lévő hajgombák elpusztításával, segíti a hajvesztés megszüntetését. A méhkenyér kúra alatt, melyet belsőleg fogyasztunk, a manuka mézet felkenjük a hajra, így párhuzamosan külsőleg és belsőleg javítunk a hajszálak minőségén.

Antioxidáns hatás

Gyógyulás manuka mézzelA méhkenyér tele van bioaktív szelénnel, amely erős antioxidánsként ismert. A szelénhiány következtében gyakran alakulnak ki anyagcsere betegségek illetve bőrproblémák. A manukaméz és a méhkenyér kitűnően kiegészítik egymás antioxidáns anyagait, javítják az anyagcserét és a bőr állapotán is segítenek.

Prosztata

A méhkenyér javítja a prosztata állapotát. A méhkenyér kísérletek során jótékonynak bizonyult prosztata megnagyobbodás esetén. A méhkenyérben lévő szelén hozzájárul a spermiumok állapotának javulásához is. A szelén hiánya, sok esetben a spermiumok érési zavarát idézi elő.

A manuka méz pedig kísréletileg részt vett korábban prosztatarákos betegek kiegészítő kezelésében. Az eredmények biztatóak voltak.

Vegetáriánusoknak

A méhkenyér vegetáriánusok számára tökéletes, mert jól pótolja a húsfehérjét illetve tele van K vitaminnal is. A manukaméz kiváló energiaforrás, a benne lévő cukrokat a szervezet könnyen lebontja. A vegetáriánus életmódot élő naponta fogyasszon 2-3 alkalommal manuka mézet méhkenyérrel, így jelentősen hozzájárul szervezetének egészségi állapotához, növeli energiaszintjét.

2010 © Minden jog fenntartva