A manukaméz történeteA mézet már 20.000 évvel ezelőtt is élelmiszerként és ápolási termékként tartották számon. Már a maorik, Új-Zéland őslakosai is esküdtek a manuka növény gyógyító erejére. A virágnektár összegyűjtéséhez a méheknek több ezer kilométert kell repülniük. A nektár, ill. a szukróz ezután a méhek enzimjei és nedvei által egyszerű cukorrá bomlik (monoszachrid) és a lépsejtben raktározódik.

A méz akkor „érett”, ha már csak 18.20% vizet tartalmaz. Majdnem kizárólag cukorból áll (dextróz és levulose), de értékes proteineket és ásványi anyagokat (potasszium, szódium, kálcium, magnézium), gyümölcssavat és enzimeket is tartalmaz.

Egy speciális méhfajta Új-Zélandon a manuka fák nektárjának gyűjtésére specializálódott. Nekik köszönhetjük a kiváló minőségű manuka mézet - Leptospermum scoparium mel. ManukamézEgyes manuka mézeknek (nem mindegyiknek!) különleges értéke van. Ezek a méhek természetes módon állítják elő azt a mézet, amely világosan elkülönül a hagyományos mézfajtáktól.

A méz alkotóelemei

A méz alkotóelemiről még viszonylag kevés ismeretünk van. A közelmúltban ezzel kapcsolatban németországban, többek között Prof. Molan és Prof. Henle szerzett nevet magának. Jelenleg tudományos alapossággal kutatják Waikatoban és Drezdában az manuka mézet, összefoglalják a tudományos összefüggéseket az Új Zélandról származó mézben és mézből készült termékekben.

A manuka méznek tudományosan igazolt pozitív hatása van, amelyet a waikatoi egyetemen, Új-Zélandon, több mint 30 évig kutattják. A manuka méz világszerte aratott sikere nagyrészt a fent említett professzorok elkötelezettségére, tudományos publikációira vezethető vissza. Professzor Molan és Henle, széles tömegek részére tették elérhetővé a tudományos felfedezéseket. Az aktív manuka mézet Új-Zélandon már sikerrel alkalmazzák számos orvosi praxisban és klinikán.

Az új-zélandi mirtusz

Manukát gyűjtő méhA manukát déltengeri mirtusznak, új-zélandi mirtusznak is nevezünk. Ez a fa megjelenésre inkább kisebb, legfeljebb 15 méteresre nő meg és eredetileg Új-Zéland északi és déli területein őshonos.

A kanuka, egy másik fafajta, első pillantásra hasonlít a manuka bokorra, de ha jobban megfigyeljük, láthatjuk, hogy a manuka fának kisebbek a levelei és tüskéi vannak. A rózsaszín-fehér virágpompa is egy félreismerhetetlen jele!

Új -Zélandon ezeket a fákat a maorik ugyanúgy nagy becsben tartották és tartják, mint az európai telepesek. A fa részei, mint pl. a növényi nedv, vagy a levelek, keresett összetevői voltak a manuka teának. Arcápolásra vagy borogatásra is használták korábban ezeket az anyagokat.

2010 © Minden jog fenntartva