A Manuka méz hatásaiA manuka méz az új-zélandi manuka bokor (Leptospermum scoparium) virágnektárjából származik. Ez a bokor az ausztrál teafa rokona. A mézet már sok magasan fejlett kultúrában alkalmazták gyógyító szerként. Már Hippokratész is tudta, hogy a méz nagyon gyorsan begyógyítja a nyílt sebeket és fekélyeket.

A manuka méz azonban egy egészen különleges méz. Gyógyító ereje sokszorosa bármely más mézének. A maorik, Új-Zéland őslakosai már évszázadok óta alkalmazzák gyógyászati célokra mind belsőleg, mind pedig külsőleg. A maorik előszeretettel kenték sebekre és sikerrel alkalmazták belsőleg megfázásos betegségek, valamint gyomor és bélpanaszok esetében.

Ugrás betegséghez

Akné, Pattanás Antibakteriális hatás Cukorbetegeknek Energiafokozó Fekélyek Fogak egészsége Gombás megbetegedések Gyomor + Bélpanaszok esetén Gyulladások Hajhullás ellen Ínyproblémák Izületi gyulladás Légutak, Léguti gyulladás Megfázás, Gyulladás Napégés kezelése Orr + Orrmelléküreg Savas Reflux Sebkezelés Torok problémák

Manuka méz gyomor- és bélpanaszok esetén

A Manuka rendszeres fogyasztása alkalmas a bélbetegségek megelőzésére és kezelésére, mint a fekélyes vastagbélgyulladás és az irritábilis bélszindróma. A Manuka serkenti a hasznos baktériumok szaporodását a belekben és megszabadít a káros baktériumoktól.

Az új-zélandi wakaitoi egyetem tudományos tanulmányai bizonyítják, hogy a maorik nyilvánvalóan nagyon is pontosan tudták, mit csinálnak. A manuka méz ugyanis különösen hatékonynak bizonyult az escherichia coli és a helicobacter pylori elleni küzdelemben, azaz azon baktériumok esetében, amelyek nagyon gyakran válthatnak ki gyomor- és bélpanaszokat. A heilobacter baktériumot ráadásul a gyomorfekély és a gyomorhurut okozójának is tartják.

A manuka méz a fent nevezett vizsgálatok során mindössze 5%-os koncentrációval meg tudta állítani a helicobacter pylori fejlődését. Így a gyomorfekély a manuka mézzel jelentősen olcsóbban és mindenekelőtt jelentősen kevesebb mellékhatással kezelhető, mint az a szokásos terápiák esetében történik. Mindazonáltal ezt a sikert ténylegesen csak a manuka mézzel lehet elérni. Eddig még nem találtak hasonló hatékonyságú mézet.

Energiafokozó

A tanulmányok során fény derült arra, hogy a Manuka kitűnő energiaforrás, köszönhetően egészséges széndhidrát tartalmának, valamint fokozza a sportolók állóképességét. Segíti a szervezetet az izmok edzés utáni regenerálásában és segít egyensúlyban tartani a szervezet vércukorszintjét edzés alatt és után.

Manuka méz a légutak gyulladása esetében

A manuka méz még képes arra, hogy végezzen az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus gennykeltő baktériumok törzseivel. A Staphylococcus aureus olyan baktérium, amely legyengült immunrendszer esetén, pl. bőrfertőzéseket idézhet elő, amelyek gennytüszők formájában jelentkeznek. A balesetek és műtétek utáni sebfertőzésekért is gyakran ez a baktérium a felelős. Néhány más betegség esetén is megjelenik a Staphylococcus aureus, mint pl. légcsőhurut, tüdőgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás és a középfülgyulladás.

Miközben egy átlagos méz képes tízszeres hígítás ellenére megakadályozni az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus aureus terjedését, addig a manuka méz ezeknek a baktériumoknak a terjedését még 54-szeres hígításban is képes megállítani.

A manuka méz számos légúti probléma esetén beépíthető a terápiába.

Gombás megbetegedések esetén

Mivel a manuka méz jelentős antimikotikus hatást is mutat, tehát meg tudja akadályozni a gombák elszaporodását, nagyon alkalmas kiegészítő terápiákhoz (külsőleg és belsőleg) bármely fajta gombás megbetegedés esetén, mint pl. sömör, Candida albicans, lábgomba és sok más egyéb.

Egészséges Fogak

A manuka méz - mint minden méz - édes, cukros és ragacsos. Ezért a méz a fogak nagy ellenségének számít. De nem így a manuka méz. Egy tudományos tanulmány azt is megmutatta, hogy a manuka méz majdnem olyan jól védi a fogakat a fogkőtől, mint a kémiai clorhexidin oldat, amely gyakran megtalálható a fogszuvasodás elleni szájvizekben.

Ínybetegségek ellen

A tanulmányok kimutatták, hogy a Manuka három különböző szájbaktérium ellen is felveszi a harcot, melyek ínybetegségeket és fogszuvasodást idéznek elő. Ellentmondásosnak tűnhet egy cukros anyagot a fogínybe dörzsölni, de a kutatók szerint fogmosás után a Manukát az ínybe masszírozva csökkenthetjük a lepedékképződést és a szájban lévő baktériumok mennyiségét.

A manuka mézet vízben feloldva használhatjuk öblögetőként, ezzel kezelhetjük a szájfekélyeket, az ínybetegségeket (periodontális betegség) és a kisebb szájfertőzéseket. Néhányan úgy tapasztalták, hogy ilyen módon alkalmazva a torokfájást is enyhíti.

Megfázás, Influenza, Gyulladás

Megfázás és köhögéssel, torokfájással járó fertőzések esetében naponta legalább 3-szor egy teáskanálnyi manuka mézet kell bevenni úgy, hogy a nyelven olvadjon szét. Eközben a manuka mézet tartsuk olyan hosszan a szánkban, amennyire csak lehetséges és azután nagyon lassan nyeljük le. Az utolsót legjobb, ha közvetlenül lefekvés előtt vesszük be. Így a méz a fogínyre és a szájüregben is ki tudja fejteni gyulladás gátló és antikariogén hatását.

Nátha és orrmelléküreg-gyulladás esetén az antibiotikumokat gyakran hatástalannak tartják, mivel azok szisztemikus hatásmódjuk miatt (a vérpályán keresztül) nem jutnak el a nyálkahártyán található baktériumokhoz. Ezzel szemben a légutak szóban forgó fertőzései esetén egészen egyszerűen be lehet kenni az orr belső falát a manuka mézzel lefekvés előtt, így a méz az éjszaka folyamán helyben hat a nyálkahártyára.

Antibakteriális

Az Aktív Manuka méz antibakteriális összetevőket tartalmaz. A kórházak világszerte használnak Manuka mézzel átitatott kötszereket gyulladáscsökkentéshez és az MRSA staphylococcus fertőzés megelőzéséhez a sebeken. Egy tanulmány szerint császármetszés és méheltávolítás utáni sebfertőzésekre használva a Manuka 85%-ban eredményes volt.

Sebkezelés

A Manuka nemcsak antibakteriális hatású, de kiderült, hogy a sebgyógyulást is gyorsítja.

Orr és Orrmelléküreg

Kanadai kutatások 2008-ban bizonyították a manuka méz hatását az orr és orrmelléküreg-gyulladás esetén. Ennek során az orrzuhanyhoz használt orröblítő folyadékhoz mézet kevertek. Az idők során történő alkalmazással kapcsolatban arról is vannak beszámolók, hogy a húgyutak fertőzése is sikeresen kezelhető metilglioxállal.

Fekélyek és sebkezelés

A Manuka méz egyik legismertebb felhasználási módja a lábszárfekély és más krónikus sebek, mint a felfekvések, égési sérülések kezelése. Megelőzi azok elfertőződését vagy ha ez már megtörtént, segít kitisztítani a sebet.

A Journal of the German Society of Dermatology egy nemrég megjelent tanulmányban különböző sebtisztítási módszereket hasonlítottak össze. Azt tapasztalták, hogy a manuka méz volt az egyetlen olyan természetes szer a tesztelés során, mely sokkal hatékonyabbnak bizonyult a seb felületének csökkentésében, mint a hagyományos orvosi módszerek.

Torokfájás kezelése

Manukaméz rendelésA Manuka hatékony a különböző baktériumok ellen, melyek a torokfájást okozzák. Amikor a torokfájás felüti a fejét, naponta többször fogyasszunk el egy teáskanálnyi Manuka mézet és mielőtt lenyelnénk, kis ideig forgassuk a szánkban.

Alapvető antibiotikus és antivirális tulajdonságai miatt a manuka méz természetesen egy kellemes ízű és segítő szer megfázás, torokfájás, köhögés és már légúti infekciók esetében. Ilyen esetekben a manuka mézet hagyományosan, a már nem túl forró teába lehet keverni.

Akne kezelése

Tanulmányokat végeztek a Manuka akne elleni hatásával kapcsolatban, melyek pozitív eredménnyel zárultak. Amikor felkenjük a bőrre, a Manuka elkezdi kifejteni antibakteriális hatását, ha pedig elfogyasztjuk, a belekben lévő baktériumokat pusztítja el, melyek gyakran okoznak bőrproblémákat, valamint felboríthatják a bélflóra egyensúlyát is, akárcsak az akne ellen szedett antibiotikumok.

Hajhullás ellen

A manuka méz a hajhullás ellen is hatásosnak bizonyult. A manuka gomba ellenes hatású, így a hajhagymáknál lévő hajgombák elpusztításával, segíti a hajvesztés megszüntetését. Ezt a műveletet a manuka megtámogatja hatékony sejtregeneráló hatásaival, így a haj gyorsabban újranő. Erre a célra érdemes manuka méz és oliva olaj keverékét helyezni a hajunkra hajmosás előtt 15 perccel.

Napégés kezelése

A felégett bőrre kenve a Manuka nyugtatólag hat, csillapítja a fájdalmat és gyorsítja a gyógyulást.

Gyulladáscsökkentés

A Manuka természetes gyulladáscsökkentő, ami megmagyarázza, hogy miért segíti elő a sebek gyógyulását, enyhíti a napégést és a torokfájást és javítja az általános egészségi állapotot.

Izületi gyulladás, Reuma

Egy nemrég végzett kutatás során, a Koppenhágai Egyetemen, az orvosok izületi gyulladásos betegeket kezeltek manuka méz és fahéj keverékével, melyet reggeli előtt adtak a betegeknek, azt találták, hogy egy héten belül a kezelt 200 főből, gyakorlatilag 73 betegnél teljesen megszűnt a fájdalom és egy hónapon belül, a beteg többsége már tudott járni és mozogni, megszüntek a fájdalmaik.

Ízületi gyulladás esetén a beteg tegyen 1 csésze forró vízbe 2 teáskanál Manuka mézet és (lehetőleg) ceyloni fahéjat, majd fogyassza el. Mindezt reggel és este.

Savas reflux

A Manuka méz segíthet savas reflux ellen, mivel befedi a nyelőcsövet és a bélrendszert, védőréteget képezve a gyomorsavval szemben és enyhítve a tüneteket. A Manuka a savas reflux által okozott károsodások helyreállításában is segít.

Cukorbetegeknek

A cukorbetegeknek véleményünk szerint óvatosnak kell lenniük a manuka méz szedésével, mert az ő vérükben egy anyagcserezavar miatt már így is magasabb az MGO-érték, amelyről jelenleg úgy gondolják, hogy szerepe lehet a diabéteszes neuropátia kialakulásában. Ezzel szemben a manuka méz külsőleg történő alkalmazásának a cukorbetegek esetében sem lehet semmi akadálya.

2010 © Minden jog fenntartva
Kérem értesítsenek, ha vannak akciók